"Jeż na językach"- Wielka Brytania

Z ciepłego Rzymu, zgierski Jeżyk poleciał do deszczowego Londynu. Niestety, podróż zmęczyła naszego Jeżyka i dopiero dziś wstawia posta z tym czego zdołał się nauczyć:)

Dzień dobry-good morning
Do widzenia- goodbay
Dobry wieczór- good evening
Dobranoc- goodniht
Proszę- please
Dziękuję- thank you
Przepraszam- sorry
Kocham Cię- i love you
Nie chcę- i don't want 
Nie mogę- i can't
Oczywiście- of corse 
Miłego dnia- have a nice day
Tak- yes
Nie- no


Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na "Serowe wiatraczki" ze strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/serowe_wiatraczki/przepis.html.

Składniki, 10 sztuk:
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
30 g masła, schłodzonego i pokrojonego
185 ml mleka

Nadzienie:
40 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałeczki
40 g tartego Parmezanu
40 g tartego sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżych listków tymianku


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i palcami rozcierać je z mąką, aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodać mleko i za pomocą noża kroić i mieszać ciasto łącząc składniki.
  • Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym w mące wałkiem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 x 25 cm. Posypać serem kozim, następnie Parmezanem i serem żółtym, a na koniec natką pietruszki i tymiankiem.
  • Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w rulonik. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je na przygotowanej blasze w 2 cm odstępach. Piec przez 12 minut lub do czasu aż będą złociste i w środku upieczone. Wyłożyć na metalową siatkę i podawać gorące lub ciepłe.

Na podaj stronie, możecie zagłębić się w zagadnienia językowe: http://angielski-online.pl
"Jeż na językach"- Wielka Brytania "Jeż na językach"- Wielka Brytania Reviewed by Krzysiek Skowroński on 16:21:00 Rating: 5
Obsługiwane przez usługę Blogger.