"Jeż na językach" - Hiszpania

Po Zjednoczonym Królestwie nadszedł czas na kolejną monarchię. Jeż właśnie przyleciał do Madrytu ;-)
Dzień dobry-buenos días
Do widzenia-despedida
Dobry wieczór-buenas noches
Dobranoc-buenas noches
Proszę-complacer
Dziękuję-¡gracias
Przepraszam-arrepentido
Kocham Cię- te amo
Nie chcę- no quiero
Nie mogę- no puedo
Oczywiście-por supuesto
Miłego dnia-Buen día
Tak-tan
Nie-no


Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na PAELLĘ. 

Czas przyrządzenia: godzina
Składniki na 4 – 5 porcji:
- 500 gram średnioziarnistego ryżu,
-jedna cebula i 2 ząbki czosnku,
-2 duże marchewki,
-papryka,
-50 dag mrożonych owoców morza i krewetek,
-2 szklanki warzywnego bulionu,
-3 łyżki oliwy,
-nitka szafranu,
-łyżka masła,
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć do momentu, aż delikatnie zbieleje. Wlać bulion, gotować przez pół godziny pod przykryciem.
Krewetki i owoce morza rozmrozić (można pokropić kilkoma kroplami cytryny). Pokroić papryki i połączyć je z ryżem. Dusić przez ok. 10 minut. Dodać owoce morza, marchewkę i krewetki. Wymieszać z ryżem i gotować przez 20 minut. Na małym rondelku rozgrzać masło, dodać szafran. Następnie połączyć je z ryżem i przyprawić według uznania.
Doskonała palla nie powinna być nazbyt wodnista i tłusta. Gotową paellę kładzie się na środku stołu. Nakładamy ją drewnianą łyżką. Potrawę dekorujemy cząstkami cytryny, szafranem lub natką zielonej pietruszki.

Więcej ciekawości o hiszpańskiej kuchni można przeczytać na stronie 
SERDECZNIE POLECAM! 
"Jeż na językach" - Hiszpania "Jeż na językach" - Hiszpania Reviewed by Krzysiek Skowroński on 17:11:00 Rating: 5

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.