"Jeż na językach!"- Francja

Witam! Dziś odkryjemy język francuski. Do dzieła !

Dzień dobry- Bonjour
Do widzenia- Au revoir
Dobry wieczór-Bonsoir
Dobranoc-Bonne nuit 
Proszę- S'il vous plaît 
Dziękuję- Merci
Przepraszam- Excuse moi/Pardonne moi(wybacz mi)
Kocham Cię- Je t'aime
Nie chcę- Je ne veux pas
Nie mogę- Je ne peux pas
Tak, oczywiście- Oui, bien sûr
Wspaniały pomysł- Bonne Idée
Miłego dnia- Bonne journée!
Tak- Oui
Nie- Non
Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na najbardziej znaną, francuską zupę, cebulową. Mogę osobiście potwierdzić, że jest baaaardzo pyszna i syta. 
 Zainteresowanych nauką tego pięknego języka zapraszam na stronę www.twojfrancuski.pl 

 Bon appétit!!

czas: 60 minut + czas przygotowania bulionu
liczba porcji: 4
składniki: 750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz

przyrządzanie: Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 - 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
uwagi: Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki.




"Jeż na językach!"- Francja "Jeż na językach!"- Francja Reviewed by Krzysiek Skowroński on 19:06:00 Rating: 5
Obsługiwane przez usługę Blogger.